Alaybeyi nedir Osmanlı?
Sancak Bey’inden sonra, timarın süvari birliklerinin en yüksek komutanı olan Alay Beyi, sancak beyinin askeri işlerdeki en önemli yardımcısıydı.
Sefer-i Hümayun ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda ordunun savaşa gitmesinden savaşın bitip geldiği yere dönmesine kadar geçen süreye ve bu süre zarfındaki tüm olaylara “sefer” denirdi. Savaş halini temsil eder. Sultanın bizzat başkomutan olarak ordusunu yönettiği seferlere “sefer-i hümayûn” denir.
Ahidname-i Hümayun ne demek?
Osmanlı arşivlerinde Düvel-i Ecnebiye defterlerinde kayıtlı olan Ahidnâme-i Hümâyûn, Osmanlı padişahlarının yabancı devlet yöneticilerine yazdığı resmî belgelerdir.
Hümayunun ne demek?
[1] Kelime, “koruma” kökünden türemiştir ve genellikle devletin en üst düzey yöneticisi, yani Sultan veya Osmanlı İmparatorluğu’nda adlandırıldığı şekliyle Sultan için kullanılan bir terimdir. “Koruyucu” anlamına gelir. , koruyucu.
Alay nedir?
Alay, bir albayın komutası altında üç veya dört taburdan oluşan bir askeri birimdir. Askeri bir organizasyon olarak, antik çağlara dayanır. 16. yüzyılın ortalarında, Fransız süvari birliklerine alay da deniyordu.
Alay komutanı nedir?
Albay, yarbay ile tuğgeneral arasında bir askeri rütbedir ve birçok ülkede kara ve hava kuvvetlerinin kıta hizmetinde alay komutanıdır. NATO kodu OF-5’tir. Rütbe için bekleme süresi 5 yıldır. 2 yıllık hizmeti tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca tanınan albaylara kıdemli albay denir.
Divanı Hümayun nedir tarihte?
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahın sarayında toplanan ve günümüzdeki Bakanlar Kurulu gibi ülkenin önemli işlerine bakan, aynı zamanda dilekçeleri kabul ederek bir nevi yüksek mahkeme görevi gören kurumdur.
Binişi hümayun ne demek?
Gezilerin en dikkat çekici özelliklerinden biri de her birinin bir Biniş-i Hümâyûn olmasıdır. Biniş-i Hümâyûn’lar, padişahların genellikle ilkbahar ve yaz aylarında Haliç ve Boğaz kıyısındaki saraylara, köşklere, köşklere, yalılara ve bahçelere yaptıkları günübirlik geziler olarak bilinirdi.
Arzı hümayun ne demek?
Bab-ı Hümayun (Osmanlı Türkçesi: باب همايون) veya modern Türkçede İmparatorluk Kapısı, Topkapı Sarayı’nın ana giriş kapısıdır.
Padişahların kaleme aldığı mektuplara ne denir?
Bu defterlere diğer hükümdar ve beylerin Osmanlı hükümdarına yazdıkları mektuplar da kaydedilirdi. Ancak nâme-i hümayun ifadesi sadece Osmanlı padişahından gelen mektuplar için kullanılırdı.
Namei Hümayun nedir?
Nâme-i Hümâyûn, Osmanlı padişahlarının İslam ve Hıristiyan hükümdarlarına, imparatorluğa bağlı ve imtiyazlı Mekke Emirliği’ne, Kırım Hanı’na, Eflak-Boğdan voyvodalıklarına, Gürcü ve Dağıstan hanlarına yazdıkları mektupları ifade eder5.
Şeyhülislamın aldığı karara ne denir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyhülislam, dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiğinde fetvalar vererek dini konulardaki görüşlerini dile getirirdi. Bu fetvalar kanun niteliğindeydi.
Sefer-i Hümayun nedir?
Sultanın komutası altında yapılan seferlere “sefer-i hümayun” denirdi ve bu dönemlerde Osmanlı ordusunun onları cepheye göndermesi çok ciddi bir işti. İmparatorluk seferi için karar verildiğinde, ilk tören baş müneccimin belirlediği uygun bir zamanda Sultan’ın iki tuğlasının kaldırılmasıydı.
Hatt-ı Hümayun ne demektir?
Hatt-ı hümayun (Osmanlı Türkçesi: خط همايون), Osmanlı padişahlarının önemli konular hakkında bizzat yazdıkları veya notlar aldıkları fermanlara verilen addır.
Vehm-i Hümayun ne demek?
Abdülhamid, sürekli paranoyak ve hipokondriyak olduğu için Yıldız Sarayı’nın vehim içindeki hükümdarı olarak tanımlanıyor.
Osmanlıda paralı askerlere ne ad verilir?
Cerehor, Cerihor veya Serahor (Osmanlı: جراخور), Selçuklular arasında ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda belirli bir ücret karşılığında geçici geri hizmette kullanılan askerlerdir. Kökeni ve organizasyonu hakkında kesin bir bilgi yoktur.
Kapıkulu ve yeniçeri aynı mı?
Yeniçeriler, Sultan’ın komutası altındaki Kapıkulu’nun piyade birliğidir. Yeniçeriler, Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında yaşayan Yunanlılar, Sırplar ve Arnavutlar gibi Hristiyan topluluklardan alınan yetimlerden oluşuyordu.
Azaplar kimlerdir?
Azab (Azeb) bekar demektir. Bunlar Anadolu kökenli, savaşta yararlı, sağlıklı, güçlü, bekar Türk gençleridir. Azablar, Osmanlı ordusunun hafif piyade askerleriydi. Giderleri ve geçimleri toplandıkları yerlerdeki insanlara aitti.
Tımarlı sipahi nedir kısaca özeti?
Timar sipahilerinin başlıca görevleri; savaş zamanında savaşa katılmak, barış zamanında bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak, timar sistemine göre tımar bölgesindeki halktan vergi toplayarak ve tımar miktarına göre asker yetiştirerek geçimini sağlamaktı.